26.10.2019

Ognjen Bakić: Fudbal je moj život

 

,, Nikada se nijesam dvoumio, fudbal mi je oduvijek bio prioritet, a stadion moja druga kuća", kaže za Krug mladih Ognjen Bakić, koji trenutno gradi svoju karijeru u slovenačkom klubu "Olimpija".  

 

Pripremile: Andrea Stojanović i Lea Rovčanin

Mladi, talentovani reprezentativac iz Budve Ognjen Bakić uspješno gradi svoju fudbalsku karijeru u Sloveniji, gdje je nedavno potpisao svoj prvi ugovor sa FK "Olimpija". Prve fudbalske uspjehe i osvojene pehare doživio je noseći dres FK "Mogren", današnji FK "Vihor". Igrao je i za FK "Grbalj", gdje je proveo poslednju sezonu. Sada su pred Ognjenom novi izazovi u dresu slovenačke "Olimpije".

 

Po uzoru na stariju braću, uspješne sportiste Marka i Danila, Ognjen od svoje četvrte godine niže samo uspjehe. Kako ističe, motivaciju pronalazi u ogromnoj ljubavi prema fudbalu. Upravo zbog te ljubavi, sa osmjehom na licu podnosi svaku kap znoja i svaki minut naporog treninga, svjestana da se uspjeh i slava ne stvaraju preko noći. Zazo marljivo radi na ostvarenju svojih snova. 

 

Kada si počeo da treniraš fudbal i zbog čega si izabrao baš ovaj sport? 

 

Fudbal sam počeo da treniram, kada sam imao četiri godine. To je sport kojim se bave članovi moje porodice, tako da mogu da kažem da mi je fudbal u krvi. Odlučio sam da i ja okušam sreću i počeo da treniram, što smatram najboljom odlukom u životu.

 

Ognjen Bakić u dresu FK "Olimpija"

 

Koliko je do sada fudbal uticao na tvoj život? Je li bilo odricanja?

 

Fudbal u potpunosti diktira tempo mog života. U dosadašnjoj karijeri, najznačajnija je moja selidba u Ljubljanu i potpisivanje ugovora sa FK "Olimpija". Ovaj sport, kao i svaki drugi, zahtijeva dosta odricanja. Izdvojio bih neredovno pohađanje škole, manjak slobodnog vremena za izlaske sa društvom, a tu je i ishrana uz određen način života, na šta sam već naviknut. 

 

Ognjen Bakić na jednoj od utakmica sa reprezentacijom Crne Gore

 

Imaš li idole u sportu i čiji dres bi volio da nosiš u budućnosti?

 

Idol je jaka riječ. Smatram da je svaki igrač poseban na svoj način. Uspjehom svi žele da se istaknu, ali samo rijetki stignu do vrhunca svojih mogućnosti. Ipak, mogu da kažem da bih volio da budem kao moj brat - Marko Bakić, koji  neprestano niže uspjehe. Što se tiče budućnosti, ne znam kuda će me putevi odvesti, ali ono što nikada ne bih odbio je da zaigram u dresu "Crvene zvijezde", smatram da je to velika ćast i privilegija.

 

Ognjen Bakić sa braćom Danilom i Markom

 

Koliko vremena provodiš na treninzima?

 

Zapravo, svo moje vrijeme je posvećeno fudbalu. Dnevno treniram dva puta po dva sata, tako da nedeljno, trenirajući provedem 28 sati. Ali, svjesan sam da je to jedini put koji vodi ka uspjehu. Bez treniranja i truda, dobri rezultati su nemogući, a ja težim ka najboljem.

 

Jesi li ikada došao u situaciju da odustaneš od fudbala?

 

Nikada se nijesam dvoumio, fudbal mi je uvijek bio prioritet, a stadion moja druga kuća. Jasno mi je da se nečega moram odreći kako bih nešto dobio. Fudbal je moja prva ljubav, od mene je napravio snažnu i odlučnu osobu, pomogao mi je da se izgradim kao ličnost - tako da ja bez fudbala zapravo, nijesam ja.

 

Ognjen Bakić sa timom crnogorske reprezentacije

 

Za kraj, ko ti je najveća podrška i zašto ti je ona važna?

 

Svi mi pružaju podršku, od porodice do prijatelja, i svima sam neizmjerno zahvalan na tome. Društvo i porodica me uvijek bodre i navijaju za mene. To mi daje vjetar u leđa, i tjera me da budem bolji. Međutim, izdvojio bih braću Marka i Danila, koji su prošli sve ono kroz šta ja sada prolazim. Oni me najbolje razumiju, znam da mogu uvijek da im se obratim za savjet, raspoloženi su da me saslušaju i pomognu. Njih doživljavam kao najveću podršku.

 

Vjerujemo da će Ognjen nastaviti da niže uspjehe, a do tada, pratićemo njegove puteve i navijati za njega.

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt