28.06.2020

Prevaziđimo različitosti: Priča o prijateljstvu Jovane i Milice iz Budve

Iako žive u istoj ulici, prijateljstvo između Jovane i Milice iz Budve počelo je u Udruženju „Puževa kućica“. Njihovi raniji susreti dešavali su se u tišini. Razmijenile bi poneki radoznali pogled i na tome se sve završavalo. Strahujući da bi mogla reći ili uraditi nešto što bi Milicu povrijedilo, Jovana se nije usuđivala da prva napravi korak. Milici se pak Jovana činila stranom i dalekom.

Ipak, prijateljstvo između ove dvije hrabre djevojčice je bilo zapisano u zvijezdama. Na jednom događaju u „Puževoj kućici“, čiji je Milica član, bila je prisutna i Jovana. Milica se pomalo dosađivala, sve dok joj poznato lice nije prišlo i započelo razgovor. Iako ništa nije ukazivalo na to da se odmah rodilo jedno divno prijateljstvo, Milica i Jovana su znale da se od tog trenutka više ne plaše različitosti. Hrabro su odlučile da je prevaziđu.

 

 

Jovana (11 godina): Kod Milice mi se sviđa to što ima veliko srce, što je često nasmijana, duhovita je i ima neobičan smisao za humor. Prijateljstvo je nešto prelijepo i treba ga znati čuvati. Treba biti pažljiv prema osobi sa kojom se družiš.

 

Milica (9 godina): Jovana je posebna, čuva moje tajne, dobra je drugarica. Prijateljsto se čuva kada si vjeran i iskren.

 

 

 

Članak je rađen u okviru projekta „Socijalna inkluzija djece i mladih sa smetnjama u razvoju“ uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore. Sadržaj publikacije predstavlja isključivu odgovornost autora i ne odražava stavove  Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt