18.11.2019

Tea Babić, studentkinja političkih nauka: Institucije su dužne da mladima pruže podršku i da ulivaju povjerenje

"Mnogi se čude zašto odlazimo iz Budve? Šta nam to nedostaje u njoj? Ono sto nam nedostaje, tiče se i obrazovanja. Imamo na stotine zgrada, a svega dvije osnovne škole i jednu srednju, koja je u veoma lošem stanju. Gdje su fakuleti, pozorište, kulturni centri?

Budva može biti lijepa osobama koje imaju svoj biznis, ili naslijeđen posao od porodice. A nama, koji tek želimo da stvorimo bolju budućnost u Budvi, ostaje pitanje hoćemo li to uspjeti?", kaže za Krug mladih Tea Babić, studentkinja Političkih nauka u Podgorici.

 

Razgovarala: Jovana Jagetić 

Kroz učešće na brojnim radionicima, Tea Babić je vrlo brzo shvatila značaj političkih fenomena. Za naš portal govori o političkim oblastima koje je intrigiraju i kojima planira da se bavi u budućnosti.

 

Kada si se zainteresovala za politiku i shvatila da želiš to da studiraš?

 

Politika je moja ljubav još od malih nogu. Volim da kažem kroz šalu, dok su djeca sa šest godina gledala crtane filmove, ja sam pratila skupštinu i maštala o tome kako ću jednog dana moći da stanem iza te iste govornice.

 

Ovih dana je aktuelna tema o odlasku mladih iz Crne Gore. Jesi li zadovoljna izborom da studiraš u svojoj zemlji i vjeruješ li da ćeš ostati da živiš i radiš u njoj?

 

Crnu Goru volim više od bilo koje druge zemlje na svijetu. Svojom odlukom sam veoma zadovoljna, jer se do uspjeha dolazi postepeno, uz mnogo rada i zalaganja. Naravno, razmišljam o učešću u nekom od programa mobilnosti i razmjene studenata. Treba se u svemu oprobati, vidjeti kakav je život u drugim zemljama i, nakon toga, donijeti odluku o svom budućem životu.

 

Koja te politička pitanja, kao budućeg politikologa, posebno zanimaju?

 

Naročito me zanimaju ekonomija i budućnost naše zemlje, ulazak u Evopsku Uniju i Ustav Crne Gore.

 

Koliko dugo si članica Forum-a MNE, i na koji način si uključena u aktivizam mladih?

 

Zvanično, članica Foruma MNE postala sam početkom akademske godine, kada sam se priključila njihovim aktivnostima. Vrlo brzo sam došla do zaključka da je to dobra prilika za sticanje korisnih znanja i iskustava. U okviru organizacije bavimo se temama od značaja za mlade, mobilnošću mladih, ekološkim akcijama. Naročito sam zadovoljna ljubaznošću predstavnika organizacije, koji nas nesebično podržavaju.

 

Od nedavno si dio tima studenstke radio stanice „Krš“, na kojoj govorite o aktuelnim temama i studentskim pitanjima. Šta najviše zanima studente?

 

Ono što mlade najviše zanima odnosi se na razmjenu studenata, održavanje edukativnih radionica, kao i kulturna i sporstka dešavanja u gradu. Radio „Krš“ je nešto što bih svakom preporučila, jer smatram da je informisanost prvi i najvažniji korak ka daljem razvoju karijere.

 

Nedavno si učestvovala u radionici „Dijalog za budućnost“, na temu društvene kohezije. Kakvi su tvoji utisci nakon radionice, u kojoj mjeri je društvena kohezija problem današnjeg društva?

 

Društvena kohezija je tema o kojoj svi treba da razgovaramo. Kako mladi, tako i stariji. Na dvodnevnoj radionici zaključili smo da treba vratiti izgubljeno povjerenje u institucije, kao i da institutucije treba da vjeruju mladima. Institucije su dužne da mladima pruže podršku i da ulivaju povjerenje.

 

Jedna od tema kojom smo se, takođe, bavili jeste kako spriječiti masovno odlaženje mladih iz Crne Gore. Povezanost sa institucijama, bolje zaposlenje, bolji lični dohoci, patriotizam - sve su to faktori koji utiču na našu odluku hoćemo li otići, ili ćemo ostati ovdje i stvoriti uslove za pristojan život.

 

 

Koliko ti je učešće na radionici „Bavimo se lažnim vijestima i nasilnim ekstremizom” pomoglo da bolje shvatiš i razumiješ ove pojmove?

 

To je jedna od najkorisnijih radionica u kojoj sam u posljednje vrijeme učestvovala, u organizaciji NVO Forum MNE, NVO 35 mm i agencije MINA. Naučili smo da ne vjerujemo baš svemu što čujemo u medijima, ili pročitamo u novinama i tabloidima, kao i da ne treba dijeliti vijesti i informacije na društvenim mrežama, sve dok nijesmo potpuno sigurni jesu li one istinite. Takođe, bila je to prilika da od iskusnih novinara naučimo kako vijesti dolaze do nas, ali i kako da razlikujemo lažne od istinitih informacija.

 

Da li već sad imaš planove za budućnost i posao kojim ćeš se baviti nakon završetka studija?

 

Sebe smatram patriotom i prilično sam vezana za svoju zemlju. Najviše za Podgoricu i zato svoju budućnost vidim baš tu. Smatram da sreća ne zavisi uvijek od mjesta u kom živimo. Sebe vidim kao politikologa koji se bavi državnim pitanjima. Ako budem radila ono što volim, neću pogriješiti.

 

Šta bi savjetovala mlađima, koji imaju afinitete ka politici?

 

Političke nauke se ne mogu pravilno izučavati, ako ne želite time da se bavite. Sigurno je da ćete naučiti mnogo toga korisnog: prije svega mislim na korisno akademsko znanje i ono što je najvažnije - diplomatsko razumijevanje. Svako ko ima volju, na pola puta je do uspjeha.

 

Imaš poseban odnos i prema Budvi, gradu u kom si rođena i u kom živi tvoja porodica.

 

Mnogim turistima Budva je sinonim za raj, mjesto sreće. Kod mene je situacija malo drugačija. Budva nije onaj grad koji pamtim iz djetinsva. Nestali su parkovi, igrališta i onaj miris Mediterana. Budva nije mjesto koje u meni budi sreću. Počevši od samog pogleda na Budvu sa Markovica, kada, umjesto zelenila, vidim samo megalomanske zgrade, nabacane bez ikakvog reda. Svi mislimo o novcu, a o našoj djeci i zdravlju najmanje. Gdje su nestale one palme, lijandri, ruže?

Mnogi se čude zašto odlazimo iz Budve? Šta nam to nedostaje u njoj? Ono sto nam nedostaje, tiče se i obrazovanja. Imamo na stotine zgrada, a svega dvije osnovne škole i jednu srednju, koja je u veoma lošem stanju. Gdje su fakuleti, pozorište, kulturni centri?

Budva može biti lijepa osobama koje imaju svoj biznis, ili naslijeđen posao od porodice. A nama, koji tek želimo da stvorimo bolju budućnost u Budvi, ostaje pitanje hoćemo li to uspjeti? 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt