15.12.2018

Tarik Jašarević, najbolji mladi preduzetnik Balkana: Vaši snovi mogu postati stvarnost - ukoliko imate hrabrosti da ih slijedite

"Krenuo sam sa 13 godina zarađivati putem interneta, kada mogu ja - mogu svi. Internet trebamo iskoristiti maksimalno, preporučujem praćenje raznih foruma/tutorijala i slično. Sve što naučite nije džaba - sve se kasnije naplati", kaže za Krug mladih Tarik Jašarević, najbolji mladi preduzetnik Balkana.

 

Pripremila: Valentina Orović

Da digitalne tehnologije mogu imati brojne prednosti i da su šansa za inovacije u raznim oblastima preduzetništva, dokazao je devetnaestogodišnji student ekonomije iz Tuzle Tarik Jašarević. On je na prošlogodišnjem balkanskom sajmu preduzetništva u Beogradu, proglašen za najboljeg mladog preduzetnika. Ovo takmičenje okupilo je  srednjoškolce iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

 

Iako nije imao iskustva u sličnim takmičenjima, Tarikova ideja o proizvodnji bicikla od recikliranog materijala proglašena je za najbolji timski prijedlog na balkanskom sajmu.

 

Mladi Tuzlanin, nekada učenik Hemijske škole, sada student ekonomije, nije sumnjao u kvalitet ideje i članove tima sa kojim je nastupio na takmičenju. Osmislio je bicikl na električni pogon koji se može koristiti kao hibrid, a za inovaciju i dizajn osvojio je prvo mjesto. Prezentacija ideje, bila je dio vrlo smišljenog preduzetničkog plana, koji su radili timski.

 

Nakon što smo upoznali Tarika na regionalnoj konferenciji "Preduzetništvo i digitalna pismenost mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koja je nedavno održana u Beogradu, rado je pristao da govori o inovacijama i preduzetničkom duhu za naš portal, kao razlozima zašto se prijavio za regionalno takmičenje „Business challenge“.

 

Takmičenje je zahtijevalo timski rad, podjelu zadataka između osoba koje se susreću po prvi u životu, po jedna iz svake države. Tarik je radio na ideji i samom proizvodu, a njegove kolege na promociji i ciljnoj grupi. Iako je ideja o biciklu od recikliranog materijala njegova, nije mu teško da kaže da je timski rad ključ uspjeha i da jedna osoba može pokrenuti nešto, ali ne i završiti. Mišljenja je da je efikasnije raspodijeliti zadatke a zatim njihova rješenja spojiti u jedan, finalni rezultat.

 

Odlike električnog bicikla koji je Tarik kreirao su jednostavnost, niska cijena, kvalitet, reciklaža i sigurnost. Za izradu bicikla koji može razviti brzinu 40-50 km/h” potrebne su baterije od starog laptopa i motor od aku busilica koji služi kao pogon. Tu su i žmigavci i svjetla zbog saobraćaja, izlaz za punjenje telefona i sistem zaključavanja bicikla preko pametnog telefona.

 

Tarik smatra da za izradu bicikla nijesu potrebna velika ulaganja, između 100 i 150 eura, da bi se prodavao po cijeni od 500 eura, što je povoljno jer se njegova cijena svijetu kreće između 2.000 do 7.000 eura. On smatra da je reklama ključ prodaje svakog prozvoda, te da internet i drugi mediji mogu mnogo da doprinesu uspostavljanju kontakata sa potencijalnim kupcima ili sponzorima.

 

"Nakon nekoliko članaka o mojim inovacijama brojne ponude su stizale“, kaže ponosno ovaj mladi preduzetik.

 

 

Široj javnosti Tarik je postao poznat kada se pojavio u medijima nakon što je izradio 3D origami avion. Već deset godina bavi se ovom japanskom vještinom savijanja papira i do sada je osmislio brojne fantastične trodimenzionalne origami modele. Na Facebook stranici "3D origami" promoviše svoje radove. Smatra da potražnje nebi bilo da proizvodi nijesu kvalitetni. Origami tehnika, donijela mu je brojne pozitivne rezultate i učešće na izložbama širom svijeta. Za njega origami nije samo hobi već i posao.

 

Kao i većinu današnjih tinejdžera, Tarika su odmalena zanimali Internet i društvene mreže, istraživao je o računarima, programskim jezicima, dizajnu i web dizajnu. Vrlo brzo postao je svjestan značaja digitalne tehnologije i poslovnih mogućnosti koje ona nudi.

 

Kaže da se IT industrija razvija velikom brzinom, da se otvaraju putevi za zaposlenja koja ranije nijesu postojala.

 

"Danas mi sa Balkana radimo kao freelanceri ljudima širom svijeta. Preostaje nam samo da se uklopimo u ono što nam se nudi, i da se nadogradimo“, kaže Tarik i dodaje da smo poput aplikacije i da se s vremena na vrijeme moramo ažurirati kako bismo naučili sve te nove stvari.

 

Mladima poručuje: "Moj savjet bi bio džeparac. Od toga sve kreće. Kada počnete zarađivati sitan džeparac od korištenja interneta u pametne svrhe, već ste na jednom većem levelu od ostalih. Što prije krenemo, prije ćemo uspjeti. Ja sam sa 13 godina poćeo zarađivati putem interneta, kada mogu ja - mogu svi. Internet trebamo iskoristiti maksimalno, preporučujem praćenje raznih foruma/tutorijala i slično. Sve što naučite nije džaba - sve se kasnije naplati. I za kraj jedan citat Walt Disney-a kojeg se pridržavam već nekoliko godina. On glasi: "Vaši snovi mogu postati stvarnost ukoliko imate hrabrosti da ih slijedite ".

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt