14.03.2020

Stavovi i mišljenja - Uticaj influensera na djecu i mlade

„Jesi li čuo šta je izjavio poznati jutjuber Baka Prase? Koliko je novca zaradio u jednom danu, šta je poručio i kako je isprozivao kolegu… “ - neki su od segmenata razgovora, koje smo u prilici svakodnevno da čujemo u svom okruženju.

 

Baka Prase, Zorannah, Tamara Kalinić, Anna2Cats, Dunja Jovanić, Marija Žeželj, Jana Dačović, Ana Lazarević, Muđa, Choda, Lea Stanković, Stuberi, Andrija Jo, Nađa Stanojević, Sara Jo - samo su neke od zvijezda današnjice za koje djeca i tinejdžeri pokazuju veliko zanimanje. Influenseri svojim životnim stilovima i obrascima ponašanja imaju snažan uticaj na mlade, pa im san o instant slavi i bogatstvu često izgleda na dohvat ruke.

 

Influenser (sam naziv potiče od riječi „influence“, koja znači „uticaj“) je osoba koja na svom izabranom mediju govori o nekom proizvodu, radnji ili mjestu ili ih podržava, a za to je i plaćena. 

 

I dok jedni u njima vide svoje idole, kopirajući ih i objavljujući slične sadržaje na svojim društvenim mrežama, drugi razmišljaju kako i sami da se oprobaju u jednom od najtraženijih zanimanja današnjice. Čini se da su u manjini oni koji kritiči promišljaju, svjesni da postoji razlika između dobrih i loših namjera, korisnih i banalnih sadržaja.

 

 

 

Šta o influenserima misle mladi iz Budve i Podgorice, čitaćete u nastavku. Izdvajamo i mišljenje Vele Tešović, profesorice fizike u SMŠ „Danilo Kiš“.

 

 

Ljubica Popović, Gimnazija „Slobodan Škerović", Podgorica:  Influensere mladi sve više idealizuju

 

 

Lično ne pratim jutjubere i influensere, ali i pored toga ih ne mogu izbjeći. Oni su jednostavno „zavladali". Možemo primijetiti da ih mladi, posljednjih godina, sve više idealizuju. Možda neki smatraju da oni nemaju prevelik uticaj na omladinu, međutim, realnost je drugačija.

 

Neki od njih imaju pozitivan uticaj, jer motivišu tinejdžere da rade ono što vole i da se trude ukoliko žele da postignu neki cilj. Nažalost, više je onih koji imaju negativan uticaj. Jutjuberi koji u svojim videima psuju i vrijeđaju druge osobe, šalju lošu poruku mladima, naročito najmlađoj populaciji koja ih pomno prati. Uzmimo za primjer dijete od sedam godina, koje sluša kako popularni jutjuber omalovažava drugu osobu. To će, svakako, loše uticati na njega, jer će misliti da je ispravno vrijeđati nekog ko nam ne odgovara. Smatraće da je mržnja zdravo osjećanje.

 

Slična je stvar i sa promovisanjem materijalnih vrijednosti u tim video objavama, što je sve češći slučaj. 

 

Iskreno, podržavam svakog ko se trudi i ko vrijedno radi. Treba da dobije ono sto zašlužuje. Zato podržavam i posao influensera i jutjubera i smatram da je to zaista dobar način da se dođe do profita - sve dok nemaju negativan uticaj o kojem sam govorila. Mislim da je to, možda, i najveći problem. Zato bi, na neki način, trebalo „korigivati" YouTube scenu. Ili, jednostavno, zabraniti bilo kakav sadržaj, koji bi na nekog loše uticao.

 

Ljubica Popović

 

 

Anastasija Đerković, Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica: Na kraju dana nije bitno ko se sa kim posvađao i ko je kakav na YouTube-u, već kakve snove sanjamo i šta sa njima možemo uraditi

 

Kao individua mogu slobodno reći da odstupam od standardnih normi današnjeg društva. Čula sam za pojedine jutjubere i influensere, ali oni ne igraju značajnu ulogu u mom životu. 

 

Problem mladih je što su povodljivi i spremni da se suprotstave starijim i iskusnijim od sebe. Individue koje hrane svoj ego ismijavajući druge su današnji uzor mlađim generacijama.

 

Do prije pet godina YouTube je bio mreža koja je muzikom povezivala ljude, a danas je jedna od opasnijih mreža u izgradnji ličnosti.

 

Posljedice koje je YouTube donio su značajne. Premalo poštovanja, previše vulgarnosti, porast nevaspitanja i, najgore od svega, pretjerana agresivnost. Djeca i mladi su upućeni u brojna dešavanja u svijetu - svađe i konflikte među osobama koje direktno ne utiču na njihov život, ali ih stimulišu na agresivnost. 

 

Smatram da posao influensera može biti dobar, ako se radi na ispravan način. Postoje ostvarene osobe koje pozitivno utiču na druge, prikazujući da se ništa u životu ne postiže lako i da je za sve potreban trud. Ali, šta je sa onima čiji rad nije vrednovan, iako su godinama sticali znanje i rade odgovorne poslove? Internet je danas leglo opasnosti i sajber nasilja. Djecu i mlade treba osvijestiti da na kraju dana nije bitno ko se sa kim posvađao i ko je kakav na YouTube-u, već kakve snove sanjamo i šta sa njima možemo uraditi.

 

Anastasija Đerković

 

 

Jelena Krivaćević, SMŠ „Danilo Kiš“, Budva: Doktori, profesori i drugi  su morali da ulože više truda i napora da bi postali to što jesu, a i rijetko ko od njih je poznat na globalnom nivou

 

Većina mladih danas dosta vremena provodi na društvenim mrežama. Samim tim, mnogi svoje idole pronađu baš tu. Jutjuberi i Instagram modeli su popularni, imaju dosta novca, lajkova, samopouzdanja i najčešće to stiču bez mnogo truda. Mladi, uglavnom, idu linijom manjeg otpora i maštaju o tome da postanu svjetske poznate ličnosti. Doktori, profesori i drugi  su morali da ulože više truda i napora da bi postali to što jesu, a i rijetko ko od njih je poznat na globalnom nivou. Malo je onih koji su svjesni činjenice da jedino znanje i vještine daju sigurnost i da nam to niko ne može oduzeti, za razliku od slave i popularnosti influensera, koja se može ugasiti samo jednom napravljenom greškom.

 

Jelena Krivaćević

 

Mirjana Kasalica, SMŠ „Danilo Kiš“, Budva: Bojim se da će se jednoga dana naći u nekom udžbeniku, ili biti obavezan i samostalan predmet. Da li ćemo uroniti u propast ili od nje pobjeći, zavisi isključivo od nas

 

Neminovno je da su Internet i društvene mreže zamijenile televiziju i novine, što je samo uvećalo njihov uticaj. Trenutno najveću popularnost uživaju influenseri i jutjuberi. Od onih koji prikazuju svoj život kao idealan promovišući određeni stil života, do onih koji neprimjerenim komentarima i banalnim stvarima okupljaju armiju svojih pratilaca.

 

Njihove navike najviše poprimaju vjerni pratioci, a, nažalost, to su uglavnom djeca i mladi. Oni su već u nižim razredima osnovnih škola vjerni fanovi Bake Praseta, Chode, Lee i drugih jutjubera. Nesvjesno ili svjesno poprimaju obrise njihovog ponašanja. Zato djeca ne znaju za određene književnike, pronalazače, nobelovce, ali znaju šta je toga dana doručkovala neka jutjuberka, jer je ona to okačila na svoj kanal. Žive tuđe živote na osnovu tuđih parametara i vrijednosti, gubivši jedinstvenost.

 

Nametnuti su kao idealni uzori djeci, mnoštvom marketinških trikova i reklama koje su neizostavne i upadljive. Na prost i primitvan način nerijetko komentarišu, pa čak se i međusobno sukobljavaju, zarad novčane koristi i popularnosti.

 

Najranjivija populacija su djeca koja nemaju kritičko mišljenje, što bi trebalo da suzbije medijska pismenost. Međutim, ona nije predmet u osnovnoj školi.

 

Zasigurno mogu da kažem da ima djece koja ni u srednjoj školi nemaju određen fond riječi, kako bi napisali pismeni zadatak za solidnu ocjenu. Svakodnevno se koriste frazama jutjubera, slušaju muziku koju oni vole, oblače se poput njih. Ono što je dodatni apsurd, jeste da jutjuberi diktiraju trendove i manipulišu mladima koji su neorjentisani, nezreli i toga nesvjesni. Nažalost, oni su većina. 

 

Nekadašnji velikani Desanka Maksimović, Đorđe Balašević,Vlade Divac danas su nepoznanice, čija mjesta su zauzeli Janko, Baka Prase, Anna i ostali.

 

Svemu doprinosi izostanak roditeljske kontrole prilikom korišćenja Interneta i ostalih medijskih sredstava, kao i formiranje Instagram i Facebook naloga prije vremena. Smatram da bi roditelji morali biti upućeniji u aktivnosti svoje djece, kako bi na vrijeme spriječili interesovanja ka nečemu banalnom. Svi pažljivi pratioci jutjubera i influensera bi trebalo da se zapitaju, nakon odgledanih video klipova, šta su naučili iz toga. Dakle, koja je svrha videa u kome neko komentariše žensko tijelo na uvredljiv i vulgaran način? Šta me tjera da gledam kako neko jedan dan živi život u žutoj boji? To su samo neke od banalnih motiva i tematika koje jutjuberi šalju. Pored njih strahujem za budućnost. Bojim se da će se jednoga dana naći u nekom udžbeniku, ili biti obavezan i samostalan predmet. Da li ćemo uroniti u propast ili od nje pobjeći, zavisi isključivo od nas.

 

Mirjana Kasalica

 

Marija Dubljević, Ekonomski fakultet, Podgorica: Djeca ne znaju ko je bio Ivo Andrić, niti koja su  njegova najpoznatija djela, ali zato znaju broj pratilaca poznatih jutjubera. Znaju i u koliko sati će Baka Prase objaviti ,,disstrack“ na nekoga, koga će da vrijeđa

 

Svjesna sam današnje ekspanzije medija i društvenih mreža i njihovog štetnog uticaja na mlade. Najveći uticaj na tinejdžere imaju jutjuberi koje svakodnevno prate na društvenim mrežama, kopirajući njihove životne navike i obrasce ponašanja. Djeca ne znaju ko je bio Ivo Andrić, niti koja su  njegova najpoznatija djela, ali zato znaju broj pratilaca poznatih jutjubera. Znaju i u koliko sati će Baka Prase objaviti ,,disstrack“ na nekoga, koga će da vrijeđa. Nažalost, to su današnjoj djeci teme za razgovor. Oni koje to ne zanima su u manjini, zbog toga trpe posljedice i osjećaju neprihvaćenost u takvom društvu.

 

Marija Dubljević

 

Vela Tešović, profesorica fizike, SMŠ „Danilo Kiš": Adolescencija je po prirodi takva da bez, obzira kakvim životom mladi žive, uvijek žele neki drugi svijet. Imamo li mi da im ponudimo nešto što će nadjačati uticaj influensera?

 

Iako ne treba generalizovati, jer svakako da ima onih sa kritičkim stavom prema načinu rada jutjubera i influensera, činjenica je da njih prati veliki broj mladih, čak i djece koja još nijesu upisana u školu. Zašto? 

 

Jutjuberi i influenseri imaju veliki prostor u medijima, te se tako, na primjer, u jutarnjim programima organizuju ankete u kojima gledaoci ocjenjuju koji jutjuber je u pravu. Ne možemo da izbjegnemo banalne informacije o njima sa senzacionalističkim naslovima, poput onih da je nekoj jutjuberki mama spaljivala kosu, pri čemu se radi o frizerskoj metodi velaterapija.

 

U medijima se stvara slika koja mladima govori da jutjuberi i influenseri preko noći uspiju da zarade velike sume novca. Zbog velikog broja pratilaca, stvara se lažna slika da su jutjuberi i influenseri prihvaćeni, voljeni i popularni, a da za to nije potreban neki veliki trud - jer se proizvoljan broj pregleda nekog videa može kupiti.

 

Na taj način se mladima servira novi sistem vrijednosti - ne moraju učiti godinama kako bi postali, na primjer, ljekar specijalista koji će teško preživljavati od svoje plate, ili violinista i pijanista koji, takođe, od malih nogu radi na sebi i njeguje svoj talenat.

 

Neki drugi muzičari takođe su kroz svoje pjesme pokazali šta su prave vrijednosti. Rekla bih to ovako: stvari su vrlo jednostavne. Znanje jednog doktora specijaliste koje spašava živote, ili umijeće nekog pijaniste koje duhovno uzdiže one koji ga slušaju neće nas nikada prevariti i oni svoje znanje i talenat nikada ne mogu izgubiti. Dok, s druge strane, čitamo da je jedna influenserka zaradila veoma dobro promovišući vegansku ishranu, ali je preko noći izgubila pratioce jer je snimljena u restoranu dok jede meso.

Dakle, pravo bogatstvo su znanje i talenat, bogatstvo duha i duše po kojima nas prepoznaju, a ne novac stečen na stvaranju lažne, senzacionalističke slike. Takođe, nema novca koji je vrijedan više od privatnosti, koja se u eri Interneta prosto gubi.

 

Adolescencija je po prirodi takva da bez, obzira kakvim životom mladi žive, uvijek žele neki drugi svijet. Imamo li mi da im ponudimo nešto što će nadjačati uticaj influensera? Da li imamo dovoljno znanja i pravog bogatstva, da ponudimo alternativu influenserima, da otkrijemo pravi materijal za najjače temelje bića i duha i da li smo svjesni svih ovih problema? Koliko nam je stalo? Da li mladi i svijet koji na njima ostaje imaju načina, duha, znanja i ljubavi prema pravim vrijednostima da izbjegnu ovakve zamke i ne postanu moderni robovi - robovi potrošačkog društva koji su iskorišćeni za to da neko zaradi na njihovoj radoznalosti, ili bilo čemu drugom?

 

Internet ne treba da vlada čovjekom i njegovim bićem, već obrnuto.

 

Želim da budem optimista, jer prave vrijednosti ne bi bile to, kad bi se predale pred bilo kojim izazovom. Pravu istinu vidimo i na kraju filma „Društvena mreža": tvorac društvene mreže, koji se veoma obogatio, svakog časa osvježava stranicu na njoj da bi vidio da li mu je osoba koju je nekada uvrijedio oprostila uvredu i prihvatila zahtjev za prijateljstvo. Uzalud, jer se poštovanje i pravi prijatelji ne kupuju novcem i to će uvijek biti istina.

 

Vela Tešović

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt