16.03.2019

Sara Stevanović, mlada umjetnica: Želim da radim posao koji volim!

"Ukoliko umjetnik ozbiljno pristupi svom djelu i pozivu i zna kako, zašto i za koga stvara - tek tada će umjetnost biti cijenjena i moći da se razvije svuda, pa i u Crnoj Gori", kaže za Krug mladih mlada umjetnica Sara Stevanović.

 

Pripremila: Valentina Orović

 

 

Dvadesetogodišnja Sara Stevanović je studentkinja prve godine fakulteta za dizajn i multimedije, na odsjeku za grafički dizajn u Podgorici.


Kao ćerka slikara oduvijek je imala želju da krene očevim stopama, ali i da se za svoj poziv školuje. Sebe opisuje kao kreativnu, djetinjastu, pričljivu, odlučnu i strpljivu.

 

Sara je odrasla i školovala se u Nikšiću, gdje je završila osnovnu školu "Braća Labudović" i opšti smjer gimnazije "Stojan Cerović".

 

Njen prvi izbor ipak nije bio grafički dizajn. Željela je da upiše Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju ali se ubrzo predomislila. Smatra da kroz grafički dizajn najbolje i najkreativnije može izraziti svoje ideje.


Od različitih formi stvaralaštva teško joj je da izabere omiljenu, no ipak, među favoritima su joj crtež, fotografija, slika i strip.

 

 

Kaže da inspiraciju za stvaranje pronalazi u svakodnevnim situacijama i ljudima koji je okružuju. U ilustracijama za strip ljude obično predstavlja kao insekte, kroz metaforu, ukazujući na njihov karakter, to jest onako kako ih ona vidi.

 

 

O tome šta je najčešće inspiriše dok stvara, Sara kaže:

 

"To su razna književna djela, najčešće sa tematikom epske fantastike i mitologije, kao i DC i Marvel stripovi. Od filmskih ostvarenja najviše volim one u režiji Tim Burtona, Kventin Tarantina kao i  filmski obrađenog Tolkinovog "Gospodara Prstenova".

 

 

S obzirom na to da je tek započela studije, naša sagovornica o svojim planovima za budućnost kaže:

 

"Želim da komercijalizujem svoje umijeće i tako stvorim ono što je ideal mnogima - posao koji volim i koji je ujedno profitabilan".

 

Na pitanje da li ljudi u njenoj okolini znaju da prepoznaju i cijene umjetnost, Sara se umjesto odgovora obraća umjetnicima:

 

"Ukoliko umjetnik ozbiljno pristupi svom djelu i pozivu i zna kako, zašto i za koga stvara - tek tada će umjetnost biti cijenjena i moći da se razvije svuda, pa i u Crnoj Gori."

 

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt