22.10.2018

Dječji hor parohije Paštrovske "Sveta Jelena Štiljanović“

Prije tri godine u Budvi je osnovan dječji hor parohije paštrovske „Sveta Jelena Štiljanović“. Naziv je dobio po velikoj srpskoj kneginji i supruzi kneza Stefana Štiljanovića, rodom iz Paštrovića.

 

Piše: Ana Stanić

Djeca koja su pohađala školu vjeronauke parohije Paštrovske, željela su da unaprijede svoje pjevanje i nastupaju u crkvenom horu. Otac Siniša Smiljić koji je u to vrijeme vodio školu vjerovauke u Tudorovićima, blagoslovio je osnivanje Dječjeg hora, a naš pedagog od tada je mlada umjetnica Kaća Zenović Šćekić.

 

Svake subote sastajemo se u prostorijama manastira Praskvica, a kada je lijepo vrijeme pjevamo u predivnoj manastirskoj porti. U početku, bilo je dosta zainteresovane djece. Nažalost, sada nas je svega deset. To nas ipak, nije obeshrabrilo da nastavimo da pjevamo i njegujemo duhovnu i tradicionalnu muziku. Naš cilj je prije svega razvijanje glasovnih sposobnosti, ali i želja da se bavimo kvalitetnom muzikom, koja pozitivno utiče na razvoj ličnosti. Pjevamo jednoglasne i dvoglasne kompozicije, kao i a cappela (samo glasovi, bez instrumentalne pratnje). Pored duhovne muzike pjevamo i narodne melodije, pretežno Paštrovske, te na taj način čuvamo i njegujemo tradiciju našeg kraja. 

 

Svake godine, povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg, na Svetom Stefanu organizuje se litija. Nakon litije biva upriličen bogat muzički program, kada pored poznatih izvođača narodne muzike nastupa i naš hor. To je jedinstvena prilika da ono što učimo tokom godine, prezentujemo publici koja nas uvijek rado sluša.  

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt