29.12.2018

Baletska predstava "Alisa u zemlji čuda" oduševila budvansku publiku

Oduševljena publika i gromoglasan aplauz obilježile su dječju baletsku predstavu „Alisa u zemlji čuda“ baletske škole „Royal ballet of Montenegro“, koja je sinoć premijerno izvedena u hotelu Splendid u Bečićima.

U doslovice prepunoj svečanoj sali hotela Splendid, publika je sa velikom pažnjom pratila zanimljivu priču o djevojčici Alisi koja jednog dana padne u zečju rupu i sretne se sa čarobnim svijetom naseljenim zanimljivim stanovnicima.

 

Alisa je pravi primjer književne priče u kojoj logika skoro i ne postoji, zbog čega je postala popularna ne samo kod djece nego i starije populacije. Jedno od najpoznatijih djela Luisa Kerola poslužilo je kao inspiracija za brojna pozorišna i filmska djela.

 

Upravo onako kako je Aleksandra Kostić, tokom rada na predstavi opisala:

 

- Još kao devetogodišnja djevojčica bila sam očarana knjigom „Alisa u zemlji čuda“, u kojoj je smješteno toliko mašte, likova, događaja, neizvjesnosi, radoznalosti… Inspirativno je takvu knjigu pretvoriti u baletsku predstavu i dječji pokret - kazala je Kostićeva.

 

 

Već u prvim scenama u kojima Alisa na poziv zeca ulazi u zamlju čuda, postaje jasno da se radi o predstavi na kojoj se puno radilo i koja je potvrda da lijepa umjetnost u Crnog Gori i Budvi može da zaživi.

 

U predstavi je učestvovalo oko šezdeset učenika baletske škole „Royal ballet of Montenegro“ a priprema za premijerno izvođenje trajala je dva mjeseca. Kostićeva je istakla da joj je drago što svake godine sve više djece učestvuje u izvođenju, te da su ovakve predstave prilika da se djeca, mladi i odrasli približe baletskoj umjetnosti.

 

Ona je naglasila da je baletska umjetnost vrlo značajna za psihofizički razvoj djece, sticanje samopouzdanja, pravilnog držanja tijela i koordinaciju pokreta.

 

Na kraju, Kostićeva se zahvalila Opštini Budva koja je pomogla u realizujaciji predstave, hotelu Splendid na ustupljenom prostoru, Televiziji Budva, voditeljki Dušanki Bašić i Krugu mladih na medijskoj podršci i umjetnici Senki Eraković koja se pobrinula za scenografiju. Posebno se zahvalila roditeljima za strpljenje, izvojeno vrijeme i podršku, ali prije svega djeci koja su vrijedno vježbala i odvela nas u njihov čaroban svijet mašte.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt