08.02.2020

Poruke članova Kruga mladih: Budite aktivni članovi društva!

Nije uvijek lako biti aktivan. Nakon mjesec dana pauze, opet smo se okupili da kroz omladinski aktivizam nastavimo ono što smo započeli prije četiri godine. Želimo da informišemo javnost o bitnim temama od značaja za mlade i doprinesemo njihovom aktivnijem uključivanju u društveni i kulturni život zajednice. Vođeni krilaticom „Misli globalno, djeluj lokalno“ nastojimo da motivišemo mlade ne samo u Budvi već i šire, da budu aktivni i društveno korisni i da izađu iz zone komfora i pasivnosti. Vjerujemo da mladi mogu mnogo toga da ponude društvu, ukoliko ono zna da prepozna njihove kvalitete. Mladi su kreativni i maštoviti i treba ih samo znati slušati. 

 

Naša poruka glasila bi: „Budite aktivni i koristni članovi društva. Ukoliko se svi zajedno pokrenemo, možemo mnogo doprinijeti dobrobiti čitave zajednice“.

 

Evo šta mi u "Krugu mladih" mislimo o omladinskom aktivizmu!

Matija Svorcan: Biti aktivan za mene znači biti od koristi društvu. Mladi aktivisti svojim trudom i vještinama dobrinose zajednici na jedan veoma poseban način. Svaki put kada volontiram ili učestvujem u nekoj akciji, osjećam se ispunjeno i vratim se sa novim saznanjima, vještinama i iskustvima, za koja znam da će mi pomoći u životu. Takođe, biti aktivan za mene predstavlja i vid sazrijevanja, upravo zbog stečenih iskustava.

 

 

Sara Krivokapić: Za mene biti aktivan znači postaviti sebi realne ciljeve, težiti njihovom ostvarenju i na tom putu motivisati i druge da budu aktivni. Do sada sam bila aktivna samo u đačkom parlamentu svoje škole, a sada želim da svoj aktivizam podignem na viši nivo. Vjerujem da mladi imaju mnogo kapacitata kojima mogu doprinijeti svojoj zajednici, ukoliko se uključe i pokažu inicijativu. Budvi fali više mladih koji su informisani o značaju omladinskog aktivizma. Biti aktivan, ne znači samo biti aktivan na društvenim mrežama, što je danas najčešče slučaj, već se pokrenuti i djelovati na mnogo širem planu, doprinoseći svom društvi u zajednici.

 

Ivona Medigović: Biti aktivan za mene znači, prije svega, informisati se, a onda, u okviru svojih mogućnosti i interesovanja djelovati. Nije uvijek lako biti aktivan - u mom slučaju fizički, za šta mi je potrebna posebna motivacija. Ipak, uspijevam da nađem način i izađem iz svoje zone komfora i prevaziđem fizičke prepreke. Kao osobi sa invaliditetom, to iziskuje dodatni napor i trud, ali želja da budem društveno aktivna i da doprinesem svojoj zajednici mnogo je jača od fizičkih barijera. Rezultat svega toga je zadovoljstvo koje me motiviše da nastavim sa novim aktivnostima.

 

 

Lea Rovčanin: Svestranost je naročito važna za aktivizam. Tek kada se oprobamo u brojnim aktivnostima, možemo spoznati svoje najveće prednosti i iskoristiti ih za svoju i dobrobit zajednice. U mom slučaju, nedostatak motivacije pobjeđujem tako što natjeram sebe da budem aktivna, znajući da će se to u jednom trenutku pokazati korisnim.

 

 

Jovana Jagetić: Skoro svaka stvar i pojava u društvu ima potencijalnu mogućnost promjene. Pitanje je ko te promjene stvara. Smatram da odrasli koji su ostvareni u svom poslu ne treba da zaborave na potrebe mladih. Pored fizičkog aktivizma, veoma je važno da se mentalno i duhovno aktiviramo i da na taj način postanemo uzor nekome.

Kada spoznamo svoje talente i vještine koje želimo da razvijamo, onda postajemo i društveno korisni. Naša produktivnost ostvaruje se kada radimo ono što volimo. Kada bi svaki pojedinac tako funkcionisao, naše društvo bi bilo mnogo zdravije. U 21. vijeku, čak i u maloj Budvi nam se toliko toga nudi, samo treba pronaći mjesto gdje se najbolje uklapamo.

Cilj svakog aktivizma je znati detektovati problem, razmotriti opcije za njegovo rješenje i timski osmisliti realizaciju.

 

 

Mirjana Kasalica: Dijeliti svoje bogatstvo, a bogatiti sebe, znači biti aktivan. Kada sebe dajete na mnogim poljima, otkrivate svoje novo ja. Često spoznam neki novi talenat i interesovanje u mnogim aktivnostima. Ne nadam se uvijek dobrim rezultatima, ali ishod, kakav god bio, donosi novo iskustvo i lekciju. Doprinoseći zajednici svojim djelovanjem ona raste, a najveću korist zapravo dobijamo mi.

Mi smo ti koji se usavršavaju radeći na sebi. Neaktivizam smatram jednakim inertnosti i ravnodušnosti, što nije moja definicija. A i ne bi trebalo da bude ičija!

 

 

Ana Stanić: Aktivizam za mene predstavlja, pored školskog obrazovanja, dodatnu mogućnost usavršavanja i edukovanja u različitim oblastima. Smatram da je to važno jer na taj način razvijamo svoje talente, stičemo nova znanja i isustva, upoznajemo nove ljude, sklapamo prijateljstva. Aktivizam omogućava da teorijsko znanje pretočimo u iskustvo, što je dobar način da se čuje glas mladih i da oni svojim angažovanjem doprinesu društvu.

 

 

Miloš Boreta: Smatram da bi svaka mlada osoba trebalo bar jednom da se oproba u volontiranju, građanskom aktivizma, ili bilo kojoj drugoj vrsti društvenog djelovanja. Na taj način, i sebe i svoju zajednicu mijenjamo nabolje. Činimo dobra djela i postajemo bolji ljudi. U našem društvu je omladina uglavnom pasivna, nezainteresovana, ili neupućena. Posljednjih godina, ipak, mladi bivaju sve češće pokretači brojnih aktivnosti, a, samim tim, i društveni pomaci postaju vidljiviji. Oduvijek sam volio da pomažem drugima i dajem svoj skroman doprinos gradu, a planiram i dalje da djelujem aktivno. Zahvaljujući entuzijazmu i zadovoljstvu koje mi rad s mlađim generacijama pričinjava, na njih prenosim svoja znanja iz oblasti medija i filmske i pozorišne umjetnosti u okviru društveno odgovornih projekata. Riječ je o besplatnim edukativno-kreativnim radionicama, namijenjenim osnovcima i srednjoškolcima i vjerujem da će upravo oni uskoro biti nosioci mnogih pozitivnih promjena u društvu.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt