06.05.2018

Održan Eko Fest Budva – Budi promjena koju želiš da vidiš u svijetu!

Uprkos kišnom vremenu koje je prijetilo da "Eko Fest Budva" bude odložen, festival je ipak održan zahvaljujući entuzijazmu i volji mladih koji su se u velikom broju odazvali pozivu organizatora.

 

Pripremili: Reporteri Kruga mladih

Prvobitno planiran na otvorenom festival je održan u Omladinskom klubu, na prvom spratu TQ Plaza, koji je u subotu i nedjelju 5. i 6. maja ugostio volontere iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Tivta i Kotora. U zanimljivoj atmosferi vrijedna ekipa je uz druženje i dobro raspoloženje odradila niz akcija, održala niz edukativnih radionica u prostoru kluba, čiji rezultati nose humane, ekološke poruke.

 

Tokom dva dana, zajedno sa svojim prijateljima iz Budve, učesnici su bili aktivni u nizu radionica, od pravljenja đačkog kutka, eko-radionice i projekcije filma o permakulturi do predavanja na temu „Čep za život“, novinarske radionice „Reporter sa terena“, fleš- moba i plesa. U garaži TQ Plaza mladi su farbali gume i palete za đački kutak. Nakon dvodnevnog pregalaštva u prijatnoj i pozitivnoj atmosveri, napravili su reciklažni kutak sa klupama, koje su nakon festivala postavljene u holu SMŠ „Danilo Kiš“. Planirano oslikavanje murala odloženo je za sunčane dane kada će se opet okupiti na lokaciji Savičić potoka i ovoj ruiniranoj i zapuštenoj površini udahnuti novi život. U holu TQ Plaza prikupljan je novac za liječenje desetomjesečne Maše Bošić iz Bijelog Polja., klupe su bile gotove a mladi zadovoljni uspjelom akcijom. 

 

Organizatori festivala - Fondacija Budva, NVO „Naša Akcija“, NVO „Sedma sila mladih“, Omladinski klub Budva ističu da im je cilj da ovim aktivnostima i saradnjom povežu organizacije mladih iz različitih gradova i raznih oblasti djelovanja, kao i podsticanje na aktivizam. Festival je zamišljen i kao vid neformalnog obrazovanja i motivacije za buduće projekte, koji će imati za cilj uređenje prostora na teritoriji Budvanske opštine koja masovnom urbanizacijom gubi zelene površine i ambijent u kom mladi mogu da organizuju svoja „utočišta“ i u njima uživaju..

 

 

– Cilj festivala je da pošalje jasnu poruku da su mladi nova energija koja se budi, istakao je Goran Marinović, predsjednik Fondacije Budva i obećao da će oslikavanje murala oživjeti jedan potpuno zapušteni prostor.

 

 

Predsjednica NVO „Naša akcija“ Patricija Pobrić istakla je da je veoma zadovoljna postignutim rezultatima i da je zadovoljstvo raditi zajedno.

- „Naša akcija“ je uvijek tu da pruži volontersku i logističku podršku drugim organizacijama -  kazala je Pobrićeva.

 

 

Predstavnica Kancelarije za mlade Opštine Budva Katarina  Vukadinović predstavnica smatra da Eko-fest treba da nas podsjeti na ekološku održivost i reciklažu, te da je ovo jedan od značajnijih vidova aktivizma. Pojašnjava da pravi aktivizam počinje tek onda kada zaprljamo ruke i vidimo plodove svoga rada.

 

 

U društvu je prisutna zabrinjavajuća pasivnost omladine, smatra Zorica Radenović, predsjednica NVO „Sedma sila mladih“, ali ovakve akcije bude nadu u budućnost mladih.

- To nas bodri da nastavimo da podržavamo one kojima je važno da budu aktivni i društveno korisni, nasuprot većini koja i dalje "nešto čeka" -  zaključila je Radenovićeva.

 

 

Pi ar TQ Plaza Tina Crepulja, kazala je da je ponosna na to što su kao društveno odgovorno preduzeće dio ovako značajne akcije, čija se klica začela prije dva mjeseca na Sajmu volonterizma. Ona je istakla da je zajednički cilj da oplemene izgled grada u kom žive.

 

 

Aktivista Sava Buljančević je ponosan na svoj „brz i efikasan tim“, a njegova drugarica Marija Vlaović, članica Đačkog parlamenta SMŠ „Danilo Kiš“, istakla je da mladi iz Budve treba da budu više aktivni i da doprinose zajednici, te da je Eko-fest dobra prilika da to i učine.

 

Završnica akcije Eko- Festa zamišljena je putujućom izložbom fotografija i propratnim materijalom koja će sredinom maja biti održana u TQ Plazi, a kasnije će biti organizovana u školskim i kulturnim ustanovama koje budu željele da podrže projekat i motivišu budvansku javnost i mlade na slične akcije.

 

Saradnici na projektu „Eko-Fest Budva“ su Turistička organizacija Budve, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Eko škola „Danilo Kiš“ , Đački parlament SMŠ Danilo Kiš, DOO Klikovac.

Restoran "Kužina" obezbijedio je hranu za učesnike festivala, a hotel "Palma Jaz" smještaj za one koji su na festival došli iz drugih gradova.

 

  

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt