29.06.2018

Mobilnost mladih u Crnoj Gori

Aida Perović Ivanović, predsjednica NVO "Prima" govori za Krug mladih o tome zašto je mobilnost mladih važna, koji su njeni benefiti, kako to da je u Crnoj Gori i dalje na niskom nivou, i šta “Prima” nudi mladima kada je mobilnost mladih u pitanju.

 

Pripremila: Zorica Radenović

 

U kojoj mjeri je mobilnost mladih u Crnoj Gori zastupljena. Jesu li mladi dovoljno informisani o mogućnostima koje im se pružaju?

 

Mobilnost kao životni stil među mladima CG nije dovoljno zastupljena. Većim dijelom je uslovljena i materijalnim stanjem. Tako imamo, na primjer, trend otvaranja pojedinih fakulteta odnosno univerzitetskih filijala po manjim gradovima Crne Gore, ne bi li se omogućio upis mladima koji u suprotnom ne bi imali novca da pokriju troškove studiranja u Podgorici.

S druge strane postoje brojni programi koji nude mogućnosti za besplatno ili gotovo besplatno formalno i neformalno obrazovanje mladih u Crnoj Gori i Evropi ali i dalje je relativno mali broj njih upoznat s tim. Nekada mladi ne znaju gdje se mogu informisati, mada ipak smatram da je odgovornost više na nama koji organizujemo programe mobilnosti da ih promovišemo na način koji bi dopro do vežeg broja mladih. Do onih mladih koji te mogućnosti nisu koristili.

Ali postoje i oni mladi kod nas koji naiđu na informaciju o na primjer nekom seminaru u zemlji ili Evropi ali se ne prijavljuju jer nemaju informaciju od nekog bliskog prijatelja koji su i koliki benefiti od učešća.

 

Šta vaša organizacija nudi kada je mobilnost mladih u pitanju?

 

NVO Prima ima Program za mobilnost mladih i neformalnu edukaciju, koji nudi brojne seminare, treninge, omladinske razmjene, studijske posjete, kratka stažiranja – takozvani job shadowing, u Evropi i unutar Crne Gore. Sa srednjoškolcima najčešće radimo obuke za vršnjačke edukatorke i edukatore, uglavnom iz oblasti ljudskih prava, antidiskriminacije, mirovnog obrazovanja, pokreta protiv govora mržnje, borbe protiv vršnjačkog, porodičnog, seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, nasilja u mladalačkim ljubavnim vezama, kao i iz oblasti seksualno-reproduktivnog zdravlja i interkulturalnog dijaloga. Mladima starijim od 18 godina nudimo programe obučavanja iz mahom sličnih oblasti, ali i preduzetništva, participacije mladih u donošenju odluka i slično, i to u i van Crne Gore. Radi se o programima koje organizuje Prima ili pak naše partnerske organizacije iz Evrope. Dosad imamo sjajnu saradnju sa organizacijama iz Italije, Grčke, Španije, Francuske, Hrvatske, Turske, Irske, Njemačke, Mađarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Letonije, Estonije, Bugarske, Rumunije, sa Malte i Kosova. Dosad smo poslali oko 300 mladih na različite neformalne edukacije u ovim zemljama, i ugostili u Crnoj Gori oko 420 mladih iz pomenutih zemalja. Među njima su se našli i mladi koji u pomentim zemljama studiraju a inače dolaze iz Tunisa, Egipta, Palestine, Maroka i Kine.

Važna informacija za mlade je da su svi programi koje nudimo besplatni, što znači da su pokriveni troškovi smještaja, hrane, osvježenja, radnih materijala, trenera kao i putni troškovi. Politika naše organizacije je da ne prihvatamo partnerstva u projektima u kojima je potrebno da učesnici plaćaju učešće. U Erasmus+ programu putni troškovi se refundiraju po dostavljanju karata, bordinga i faktura, a po važećem kalkulatoru udaljenosti od Podgorice kao sjedišta Prime do mjesta gdje se održava dati seminar. Nekada putni troškovi prelaze taj limit i u tom slučaju učesnici snose razliku. Koleginica Jelena koja vodi ovaj program uvijek pomaže mladima da nađu što povoljnije opcije za putovanje, kako bi ta razlika bila što manja a vrlo često uspije da nađe i opcije gdje su cijene karata u okviru limita.

 

Šta je potrebno preduzeti kako bi što veći broj mladih učestvovao u programima mobilnosti?

 

Prima oglašava sve svoje konkurse u okviru programa mobilnosti i neformanlnog obrazovanja mladih na našem sajtu i društvenim mrežama. Nastojimo da promovišemo naročito Facebook stranicu jer njenim lajkovanjem i praćenjem dobijaju priliku da su na izvoru informacija za sve što nudimo. U tome nam mnogo pomažu mladi koji su već učestvovali u našim aktivnostima jer šire informacije i upućuju svoje vršnjake. Dodatno, saradjujemo sa omladinskim i volonterskim klubovima i Omladinskim centrom u Podgorici, kolegama iz NVO koje rade sa mladima i za mlade. Svi oni okupljaju mnogo mladih pa međusobno razmjenjujemo i širimo informacije.

Jako je važno da mladi prate Primu i slične organizacije na društvenim mrežama, kao i da prepoznaju omaldinske klubove kao info tačke za mnoge aktivnosti u koje se mogu uključiti. Bilo bi sjajno kada bi u svakoj školi postojala info tabla, ali ne klasična vec tipa velikog monitora gdje bi djaci mogli da se informišu i o ovome što nudi Prima ali i sve druge NVO.

Očigledno je da nisu svi mladi voljni da tragaju za informacijama ili prosto nisu vješti u tome, pa se mora primijeniti pristup da se ide ka mladima a najbolje je uraditi to tamo gdje se mladi okupljaju, dakle u školi i u omladinskim klubovima, jer će tako bar u prolazu naići na informaciju. Klasična sredstva informisanja kao što su radio, televizija i novine nisu mjesta gdje će mladi potražiti informaciju. 


Kako lokalna zajednica može podstaći veći broj mladih da se uključe u programe  mobilnosti?

 

Organizovanjem info sesija u školama i omladinskim klubovima, organizovanjem info panoa blizu škola, otvaranjem još omladinskih klubova, obezbjedjivanjem interneta svim mladima u Crnoj Gori. Takođe, jako važno je informisati i uključivati ne samo mlade koji su najbolji đaci već upravo pružiti priliku i onima koji imaju lošiji uspjeh ili pak kubure sa disciplinom.

 

Koji su najčešči problemi zbog kojih mladi odustaju od učešća u programima mobilnosti? Postoje li tu predsrasude i stereotipi?

 

Postoje, kako od strane mladih tako i potpomognuto stereotipima roditelja. Nerijetko presude komentari nekih roditelja da će se odlaskom na seminar izgubiti mnogo u školi i da gradivo neće moći lako da se nadoknadi, da je seminar ništa drugo do plaćena ekskurzija na kojoj „vreba“ isuviše izazova… A jak je i uticaj prilično široko rasprostranjenog stava o volontiranju da je bolje sjediti za džabe nego raditi za džabe.

Neki misle da je to gubljenje vremena, čemu doprinosi i činjenica da neformalno obrazovanje nije na adekvatan način prepoznato u Crnoj Gori. Takođe, nekima i sam izraz „neformalno obrazovanje“ zvuči dosadno, zamišljaju da će tamo učiti kao u školi, iz klupe i da će biti ispitivani, što nije slučaj.

 

Zašto je mobilnost mladih važna i koji su njeni benefiti?

 

Ne možete proširiti svoje vidike ako ostajete u lokalnoj zajednici i iz fotelje mislite da vam je dovoljan daljinski upravljač da budete dio svijeta. Mobilnost mladima nudi da kroz sopstveno iskustvo vide kako je to negdje drugo i da se otvore za neke nove i drugačije opcije, stavove, znanja; da na stvari gledaju iz novog ugla i tako konstruktivnije promišljaju i o sebi i o svijetu oko sebe. To im daje mogućnost da poboljšaju svoju zapošljivost jer u programima mobilnosti jačaju ključne kompetencije kao što su znanje stranog i maternjeg jezika, informatičku pismenost, vježbaju ukrštanje stavova i javno izlaganje, i slično. S obzirom da se u neformalnom obrazovanju stalno koriste interkativne metode a ne učenje „iz klupe“, u mogućnosti su da do ispravnijih stavova dođu kroz razmjenu sa drugima i sopstveno promišljanje i testiranje hipoteza. Mobilnost im nudi da imaju uvid u brojne primjere pozitivnih praksi, te da to primijene i kod kuće. Kroz mobilnost upoznaju druge kulture i time jačaju i svoje prihvatanje drugosti ali i doprinose i da ti drugi njih prihvate a ne da podliježu predrasudama. I jako važno jeste da kada kroz neki program mobilnosti upoznate mlade iz drugih zemalja, vi dobijate prijatelje čija su vam vrata otvorena. Mnogi naši mladi su na taj način proputovali Evropu, gostovali besplatno kod tako stečenih prijatelja, uključili se i u program volonterskog servisa u stranim zemljama, saznali i uključili se u programe studiranja u inostranstvu, zašto ne reći – našli i ljubav pa i zaposlenje. Zvaničan je podatak da je zahvaljujući Erasmusu rođeno milion beba i to je neka nova generacija istinskih Evropljana. Ovdje namjerno ne govorim o benefitima koji se dobiju kroz obrađivanje pojedinih tema, već šta mobilnost kao takva nudi.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt