31.03.2018

Miloš Boreta: Jesam li rođen pod srećnom zvijezdom?

Mladi dramaturg iz  Budve Miloš Boreta, za Krug mladih govori o sebi, svojoj ljubavi prema umjetnosti, kulturi, književnosti, novinarstvu. Sudent je specijalističkih studija Dramaturgije na Cetinju, član redakcije Krug mladih, piše pjesme a vrlo često je u ulozi moderatora. Ovih dana angažovan je u organizaciji književnog festivala „Male morske pjesme i priče“. Prošle godine bio je saradnik u RTV Budva.

 

Miloš je od onih mladih ljudi na koje se možete osloniti u svakom pogledu. Blage naravi, pun razumijevanja, predusretljiv i pažljiv. Možda ga zato mnogi cijene i poštuju.

 

O Milošu Boreti u priči koja slijedi.

 

Prepremila: Jovana Jagetić

Uredila: Zorica Radenović

DRAMATURGIJA


Knjige, pero i mastilo su moji stari drugari. Za mene, život bez njih bio bi nezamisliv. Drame sam intenzivno počeo da čitam u srednjoj školi, a sjećam se da je tome "Ujka Vanja" najveći krivac. Ljubav prema drami ne prestaje ni danas, naprotiv, sve je jača. Trenutno privodim kraju specijalističke studije Dramaturgije na FDU Cetinje i spreman sam na nove izazove.

 

 

UMJETNOST I KULTURA


Od kad znam za sebe, a nakupio se izvjestan broj godinica, volim sve što je u vezi sa književnošću i pozorištem. Volim da prisustvujem književnim, muzičkim i likovnim večerima, kojih je, na moje veliko zadovoljstvo, sve više u našem gradu. Vjerovatno je suvišno pominjati da se nerijetko nađem i s one strane, kao učesnik ili moderator. Simpatično mi je kada me na putu ka Narodnoj biblioteci ili Starom gradu, gdje se najčešće održavaju ovakvi programi, stariji sugrađani ili poznanici upitaju što ima večeras, znajući gdje sam se zaputio.


Međutim, nimalo se ne osjećam prijatno kada shvatim da sam, primjera radi, na nekoj književnoj večeri, najmlađi. Naravno da razumijem one koji imaju školske obaveze, ali mislim da treba mnogo više da učestvuju u kulturnim sadržajima. Da napomenem, ni meni nije svaki događaj iz kulture podjednako zanimljiv, ali nikada to nijesam smatrao protraćenim vremenom, jer se svaki put nešto nauči.

 

 

NOVINARSTVO I KRUG MLADIH


Novinarstvo sam zavolio, može se reći, nedavno. Kad sam čuo da je u Budvi osnovana radionica novinarstva ,,Sedma sila mladih“, nabavio sam prva dva broja časopisa, i bio prijatno iznenađen onim što sam vidio i pročitao. Na obostrano zadovoljstvo, u stvaranje trećeg broja bio sam direktno uključen. Prethodne godine sam se oprobao i u televizijskom novinarstvu. Ranije su me zanimali samo odgovori umjetnika, pa nijesam pridavao pažnju novinarskim pitanjima niti komentarima. Nekoliko godina kasnije, prijavio sam se na konkurs Televizije Budva i kao saradnik doživio nezaboravne trenutke.

 


PORODICA


Pažnja i briga članova porodice mi veoma znače. Trudim se da im, u što većoj mjeri i na najbolji način, svojim postupcima, zahvalim na tome.

 


PLANOVI I ŽELJE


Vjerujte da ne postoji želja koja mi se nije obistinila. E sad, ne znam da li sam rođen pod srećnom zvijezdom ili sam, jednostavno, skroman u maštanju. Kako god, vjerujem da ono što žarko želimo, ako smo iskreni i čisti, sami privučemo k sebi.

 

 

BUDVA I CETINJE


Budva je mjesto gdje najlakše dišem. To je moj grad i volim svaki njegov kutak. Međutim, svi gradovi koje sam posjetio i u kojima sam boravio imaju svoju ljepotu i posebnosti. Na Cetinju sam, tokom studija, živio tri godine i tamo upoznao mnogo dragih osoba. I Beograd je mjesto koje u potpunosti doživljavam svojim.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt