19.07.2018

Letnja škoa „Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi"

Proteklog mjeseca održana je ljetnja škola u Mariboru na temu "Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi", na kojoj je Opština Budva jedan od partnera. Zajedno sa svojim vršnjakinjama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Jelena Racković, Marija Racković, Isidora Lakićević, Pejović Danica, Bečić Slađana, Sara Slovinić, Tanja Džankić, Ivana Bojović, Kristina Vasiljević i Bojana Žugić otputovale su u Maribor kako bi učestvovale u programu ljetnje škole.

Djevojke iz Banja Luke, Nikšića, Mostara i Budve bile su u prilici da posjete kompanije poput Mikro+Polo, kao i da se upoznaju sa primjerima dobre prakse. Tokom radionica, učile su kako da razvijaju sopstvene biznis ideje po Canvas biznis modelu, preduzetničkom i upravljačkom alatu koji omogućava da se poslovni model dizajnira, razvije, opiše, unaprijedi i testira. Učestvovale su brojnim aktivnostima kao što su: interaktivna radionica o razvoju Canvas Business modela, obilazak Internacionalne poslovne škole Akademija, obilazak Botaničke bašte i brda Pohorja, druženje i radionice u prirodi, posjeta porodičnoj firmi D2 koja se bavi ugostiteljstvom, posjeta uspješnoj slovenačkoj književnici, Petri Škarji, prezentacija zadataka koje su učesnice radile tokom radionica, posjeta Razvojnoj agenciji Maribora, B2B sastanci sa mladim budućim preduzetnicima, učenje o blockchain tehnologijama, itd.


Nakon posjete firmama koje predstavljaju primjere dobrih praksi, učesnice su imale priliku da pred komisijom predstave sopstvene biznis modele. U prvonagrađenoj grupi koja je predstavila ideju "Go feel"- naočare za osobe sa oštećenjem vida i slijepe, našle su se dvije predstavnice grupe iz Budve.

 

 


Ljetnja škola je svečano zaokružena evaluacijom programa i rada profesora i mentora od strane učesnica, sumiranjem naučenog tokom radionica u sklopu projekta FY4ICT i dodjelom sertifikata za uspješno završenu obuku.

 

Ljetnja škola „Kako postati uspješna preduzetnica u Evropi““ je prva od dvije mobilnosti u zemlje Evropske unije koje će učesnice imati priliku da posjete u sklopu projekta „Supporting Female Youth from BiH and MNE in entrepreneurship, employment and leadership in ICT“. Naredna mobilnost će se održati u Sofiji, Bugarska.

 

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Erasmus+.

 

 

NEZABORAVNO ISKUSTVO


Eva Medigović, učesnica radionice “Female Youth 4ICT”, koja je odžana krajem marta u Mostaru, kaže da su ovakve radionice značajne za razvoj preduzetničkog duha kod mladih u oblasti IT sektroa, upoznavanja sa preduzetničkim svijetom, poduhvatima, istraživanjima, dolaženjem do ideja, inspiracijom. Tvrdi da joj je učešće na radionici omogućilo da osmisli svoju biznis ideju i preduzetnički poduhvat koji bi u budućnosti mogla da realizuje, kao i da shvati šta znači biti preduzetnik u ovoj oblasti.


„Upoznali smo vršnjakinje iz Mostara, Banja Luke i Nikšića sa kojima smo radili na malim projektima, družili se i bili u prilici da razgovaramo i razmjenjujemo iskustva sa veoma uspješnim ženama u oblasti IT-a. Smatram da je preduzetništvo siguran posao, ali da moramo proći kroz rizike i biti uporni da bi svoju ideju realizovali“, kaže mlada Budvanka podsjećajući nas da na Balkanu nema mnogo žena koje se bave informacionim tehnologijama, naročito ne preduzetništvom u ovoj oblasti.


„Cilj radionica je da poveća broj mladih preduzetnica i pruži im priliku da se pokažu u što boljem svjetlu. Razmijeniti iskustva, naučiti nešto novo, upoznati se, ostvariti kontakte i družiti se, sve to pružilo nam je ovo nezaboravno iskustvo“, kaže Eva Medigović.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt