24.03.2019

Jelena Kovačević, student Medjunarodnih odnosa u Sloveniji: "Uspostavljena ravnoteža moći uvijek je dobro rješenje!"

"Kada sam došla u Ljubljanu, shvatila sam da sam ispunila jedan cilj i da se treba usredsrediti na nove ciljeve i izazove“, kaže za Krug mladih Jelena Kovačević, student Međunarodnih odnosa u Sloveniji.

 

Razgovarala: Jovana Jagetić

Jelena Kovačević nekadašnja članica Kruga mladih, danas je student prve godine Političkih nauka u Ljubljani, smjer Međunarodni odnosi. Za naš portal govori o životu u Sloveniji, studiranju, novim poznanstvima i prvim iskustvima u novom gradu. Ističe da Slovenci nijesu „hladni“ kao što ih mnogi doživljavaju, već su organizovani i poštuju red, što njoj veoma odgovara. Iako tek na prvoj godini studija, ima jasne stavove o međunarodnim odnosima i principima po kojima bi svijet trebao da funkcioniše.

 

Kada i zbog čega si odlučila da studiraš u Sloveniji?

 

Prije dvije godine učestvovala sam na letnjoj školi Academia Aestiva Internationalis u Ljubljani, koja se organizuje svakog leta. Sedam dana provedenih u Ljubljani, na Fakultetu za društvene nauke  (Fakulteta za družbene vede), studenti iz Slovenije, ali i brojnih evropskih zemalja, predavanja, vrijeme koje smo proveli zajedno, Ljubljana, sve to uticalo je da u povratku u Crnu Goru odlučim da se opet vratim u Ljubljanu, i u tom gradu započnem studije! Pored svih lijepih utisaka i sjećanja, smatram da studiranje u Ljubljani znači bolje uslove za buduću karijeru!

 

 

Šta je bilo potrebno da bi se upisala na fakultet, kako si saznala da kao strani državljanin možeš studirati u Sloveniji?

 

Još kao učesnica letnje škole posjetila sam studentsku službu i raspitala se kakva je procedura oko upisa. Dobila sam osnovne informacije o prijavi za upis, kao i glavni savjet da pratim informacije na sajtu fakulteta, jer je sve vrlo jasno objašnjeno. Za određene programe od ove godine postoje i brušure i uputstva, koji su prevedeni na sve balkanske jezike.

 

 

Da li je bilo straha da nećeš uspjeti da upišeš fakultet i kako sada gledaš na to?

 

Iskreno, uvijek sam vjerovala da ću se vratiti u Ljubljanu. Od završetka letnje škole u julu 2017 - te, počela sam da se pripremam za odlazak, učim slovenački jezik, osjećajući da ću uspjeti da pronađem svoje mjesto. Kada god bi mi bilo teško, kada sam spremala maturski ispit, ili mi se činilo da je možda manje vjerovatno da ću uspeti, uzela bih u ruke privezak za ključeve koji sam kupila u Ljubljani i sebi rekla: “Želiš da odeš tamo, tako da nema kolebanja“. Kada sam došla u Ljubljanu, shvatila sam da sam ispunila jedan cilj i da se treba usredsrediti na nove ciljeve i izazove. Do sada sam veoma srećna svojim boravkom u Ljubljani, iako nije lako.

 

 

Koliko je teško savladati jezičke barijere i pratiti nastavu na slovenačkom jeziku?

 

Važno je pripremati se prije odlaska na fakultet i nastaviti učenje, upoznavati Slovence i bez straha razgovarati sa njima. Ja sam počela sama da učim osnove slovenačkog jezika, uspjela da nađem muziku kroz koju mogu da učim, ali i u kojoj mogu da uživam, dopisavala se sa rođakom iz Maribora, počela da čitam knjigu. Važno je početi i truditi se, ali i uživati u tome, jer je učenje jezika proces. Slovenački je sličan našem jeziku, pa je moguće razumjeti većinu riječi. Ipak, kada su u pitanju predavanja, malo je teže. Naravno, ako pažljivo slušate, uskoro naučite bar osnovne pojmove. Ja sam sva predavanja zapisivala na slovenačkom, a sa strane riječi koje nijesam razumjela.  Sada čak i znam koje riječi sam naučila od kog profesora ili asistenta. Kada već počnete da koristite jezik, bude simpatično sjećati se početka. Naravno, i dalje učim, ali mislim da će biti sve lakše u budućnosti.

 

Da li Slovenija, kao članica Evropske unije, nudi više mogućnosti kada je obrazovanje u pitanju?

 

Nijesam pohađala fakuktet ni u jednoj drugoj državi, pa se ne mogu usuditi da poredim. Na mom fakultetu nas uče da kritički razmišljamo, da se pitamo zašto je nešto tako kako jeste i kako je to povezano sa drugim događajima, akterima; kao i da na sve moguće načine širimo vidike, informišemo se, čitamo. To je čak i obavezan dio provjeravanja znanja. Od različitih profesora možete naučiti drugačije pristupe sličnim stvarima, a uvijek se možeti dodatno usavršavati na brojnim vanfakultetskim aktivnostima poput okruglih stolova, debata, konferencija, posjeta i predavanja profesora i stručnjaka iz stranih zemalja, letnjih škola…  

 

 

Zašto si odabrala Međunarodne odnose?

 

Smatram da je  ključno, pa i najzanimljivije, to što se međunarodni odnosi sastoje od mnogo elemenata, koji daju širinu razmišljanja, kasnije i veću mogućnost zaposlenja u okviru međunarodnih organizacija (UN, EU, ali i NVO), pravo, politologija, diplomatija, ekonomija…

 

Kako zamišljaš dobro uređene međunarodne odnose u svijetu?

 

Što se tiče dobro uređenih međunarodnih odnosa u svijetu, smatram da je uspostavljena ravnoteža moći uvijek dobro rješenje. Kada to kažem, mislim na ravnotežu u svemu, više obratiti pažnju na ciljeve, koji su i postavljeni od strane Ujedinjenih nacija, na svijet bez siromaštva, gladi, nejednakosti, udružene snage za uspostavljenje mira i očuvanje prirode, ali i u političkom smislu - uravnotežavanje velikih sila sa manjim.

 

Šta misliš o mentalitetu i načinu života u  Sloveniji i koliko se razlikuje od našeg?

 

Živijeti u Ljubljani poslednjih pet meseci je bilo predivno. Sve što sam vidjela za sedam dana, kada sam prvi put došla u Ljubljanu, i još dosta lijepih stvari me je sačekalo kao stanovnika ovog grada. Mislim da razlika postoji, rekla bih da ljudi više brinu o okolini, prirodi, čistoći, ali i o drugim ljudima. Još uvijek nijesam imala nijedan neprijatan susret, bilo u pošti, banci, odeljku za strance, autobusu, prodavnici… Postoji red, koji svi poštuju i sve lijepo funkcioniše, što meni veoma odgovara. Prema mom iskustvu, Slovenci nijesu “hladni”, imam dosta prijatelja Slovenaca, koji me vrlo dobro razumiju, lijepo su me prihvatili i znam da bi mi pomogli u svakom trenutku! Mislim da sam imala sreće da budem dio razreda, koji odlično prihvata strance i stvarno želi da pomogne, bilo da je to vezano za fakultet ili je samo druženje.

 

Šta planiraš nakon fakulteta?

 

Iskreno, trenutno samo razmišljam o uspješnom završetku prve godine studija, nekim vanfakultetskim aktivnosti i pomalo o ljetu. Nemam dalje planove, ni što se tiče studija, niti mjesta života, rada…

 

 

Čime se baviš u slobodno vrijeme? Smatraš li da su mladi Slovenci dovoljno uključeni u ativizam i volonterizam?

 

Moram reći da imam malo slobodnog vremena, mada postoji toliko mogućnosti za kvalitetno provođenje istog. Tokom vikenda uglavnom prošetam gradom i uvijek se iznenadim, jer se nanovo zaljubim u ono što vidim. Skoro sam postala član MUNSC (Model United Nations Slovenia Club), koji nudi brojne aktivnosti - MUN simulacije, posebno zanimljive za studente međunarodnih odnosa, organizovanje događaja, druženja. Poslednji MUN je bio u Kopru, gde sam prvi put bila delegat i učestvovala u simulaciji. To je jedna od aktivnosti, koja je veoma edukativna, koristna sa više aspekata, ali i interesantna, zabavna.

Što se tiče aktivizma i volonterizma, smatram da se pružaju brojne mogućnosti za to i da ih Slovenci na pravi način koriste. Postoje mogućnosti za volontarizem u različitim sferama, ono što sam poslednje vidjela kao objavu na fakultetu je bilo druženje i rad sa migrantima. Mislim da su mladi mnogo aktivniji, bar u Ljubljani, jer shvataju volontarizem kao nešto čime će pomoći drugima, ali i u čemu će oni uživati i doživjeti korisno iskustvo.

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt