23.10.2018

Festival „Be pArt Budva“ - Poziv na preispitivanje postojećeg stanja i sistema

Uporedo sa krajem turističke sezone i nastavkom sezone gradnje kula i višespratnica, u metropoli crnogorskog turizma odvija se festival ulične umjetnosti - „Be pArt Budva“. U pitanju je festival koji nas poziva na akciju ili preispitivanje postojećeg stanja i sistema.

 

Festival su organizovali Fondacija Budva i d.o.o. „Creative Lab“ iz Budve, uz finansijsku podršku Turističke organizacije opštine Budva.

 

Za mjesec dana koliko traje festival Budva je dobila dva murala na atraktivnim lokacijama, 3D iluziju na šetalištu i oslikan poligon OŠ „Stefan M. Ljubiša“. Sve to propraćeno je muzičkim nastupima lokalnih umjetnika i žurkama na otvorenom.

 

Festival ulične umjetnosti koji u svijetu već decenijama zauzima posebno mjesto kao poseban dio savremene umjetnosti i urbane subkulture, počelo je 21. septembra u Rafailovićima, radom podgoričkog grafičkog dizajnera - Miša Joskića. Njegovi murali daju poseban pečat mnogim naseljima u glavnom gradu Crne Gore a sada i u Budvi. Joskić je ovog puta oslikao mural koji je zapravo priča o tome kako je jedno malo ribarsko mjesto postalo grad apartmana i hotela bez naročitog reda.

 

 

Nakon murala u Rafailovićima uslijedilo je oslikavanje poligona OŠ „Stefan M. Ljubiša“. Sada djeca na ovom terenu mogu na iscrtanom poligonu igrati svima iz djetinjstva poznate igre kao što su školice, između dvije vatre, kockice, azbuke i još mnogo toga. Jedna velika asfaltirana površina, koja je rijetko bila u upotrebi, dobila je potpuno novu dimenziju, na već primjetnu radost djece koja se u prolazu nisu mogla suzdržati od igre na još svježe ofarbanim površinama. U oslikavanju poligona učestvovali su i budvanski šrednjoškolci.

 

 

A onda se Budvi dogodio još jedan mural, koji jasno ukazuje na neplansku gradnju i uništavanje prirodne okoline. Nalazi se u naselju kod hotela BIP, u ulici Veljka Vlahovića, na zgradi pored usamljene palme, okružene betonom, drugim zgradama i novim gradilištem.

 

Ovo naselje će zasigurno postati prepoznatljivo po djelu impozantnih dimenzija (7x10 metara), koje potpisuje Petar Popović – Piros, poznati beogradski grafički dizajner i street artist.
Oslikavanje murala pratio je muzički nastup budvanskih muzičara.

 

 

Vikend nakon toga, od 12. do 14. oktobra, bosanski umjetnik Romano Kuduzović stvarao je novu turističku atrakciju – 3D iluziju na šetalištu u blizini Starog grada.

 

 

Poslednji mural prvog „Be pArt festivala“ potpisaće Andrej Žikić – Artez, najeminentniji street artist u regionu, čija djela krase zgrade u Evropi, Južnoj Americi i Aziji.

 

Festival zatvaraju studenti Fakulteta likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta koji će 27. i 28. oktobra pod vođstvom Vladimira Nikolića, arhitekte sa Univerziteta u Ahenu, izrađivati skulpture u pijesku na Slovenskoj plaži ispod restorana „Obala“.

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt