28.05.2018

Budva dobila još jedan mural - Bojama i umjetnošću protiv betonskog sivila!

Druga faza Eko Festa donijela je Budvi jedinstvene murale na zidovima Savičić potoka. Sivim betonskim zidovima udahnut je novi život koji sada opominje da se umjetnošću grad može sačuvati, ali i oplemeniti“.

 

Pripremio: Milo Boreta

Organizatori festivala su Fondacija Budva, NVO „Naša Akcija“, NVO „Sedma sila mladih“ , Omladinski klub Budva i TQ Plaza. Svaka od ovih organizacija je sa svojim volonterima dala doprinos u aktivnostima koje su izvedene.

 

Festival je osmišljen kao vid neformalnog obrazovanja i motivacije za buduće projekte, koji će imati za cilj uređenje prostora na teritoriji Budvanske opštine koja masovnom urbanizacijom gubi zelene površine i ambijent u kom mladi mogu da organizuju svoja „utočišta“ i u njima uživaju.

 

 

U Fondaciji Budva smatraju da je neophodno raditi na podizanju svijesti o tome da je javni gradski prostor zajednička dnevna soba svih nas, i da treba da imamo moralnu odgovornost da je adaptiramo i poboljšamo.

 

“Ovaj pristup umjetničkog stvaralaštva je usko povezan sa našim motom „Fondacija za grad.“ Naš cilj je da se borimo za ljepši, bolji, urbaniji, a istovremeno zeleniji, pametniji i otvoreniji grad. Borimo se za ono što Budva nije, a treba i stremi da postane. Cilj nam je aktiviranje građana da zajedničkim snagama i inkluzivnim metodama uvedemo promjene u gradu. Naš rad se fokusira na očuvanju lokalne kulture i nasleđa kao i za njegovanje kosmopolitskog duha Budve, njene otvorenosti, kako prema svijetu, tako i prema novim ljudima koji konstantno dolaze u naš grad, što privremeno, što sa namjerom da ostanu ovdje”, smatra Goran Ivo Marinović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Budva. On je pohvalio dobar odziv budvanskih srednjoškolaca koji su sve vrijeme bili uključeni u proces rada i realizaciju programa Eko festa.

 

„U pitanju je participativni mural - što znači da svi učestvujemo u kreiranju murala. Mi smo zaista ozbiljno shvatili tu teoriju participacije, i demostrirali da se takvo nešto može i sprovesti u djelo. Ponudili smo im platformu stvaralaca i njihovo učešće na takav način pokazalo se potpuno opravdanim. Ovi sjajni mladi ljudi, u sklopu Eko škole ,,Danilo Kiš“, dobili su za domaći zadatak da naprave skice na temu "Šta za mene predstavlja biodiverzitet" koje su potom, u njihovom prisustvu, kompoziciono i tematski razmatrane i usvajane od strane umjetnika koji rade murale. Veoma sam srećan zbog mnoštva kvalitetnih idejnih rešenja koja su potekla baš od talentovanih učenika i entuzijasta", kazao je Marinović.


On je naglasio da kreativan rad koji mladima, pored zabave i druženja, može biti višestruko koristan. Sa njima rade profesionalci, tako da je tokom festivala zastupljen i edukativni karakter.

 

„Jedan od najboljih primjera takozvane alternativne umjetničke scene, kojoj pripadaju murali kao zidno slikarstvo, jeste street art u Berlinu. I na brojnim drugim mjestima širom svijeta, kada su u pitanju javni prostori, svako ko želi ima pristup da izrazi svoje emocije. Javna dobra, poput ulica i trgova, treba da doživljavamo kao vlasništvo društva i da doprinosimo njihovom očuvanju i unapređenju, kazao je naš sagovornik.

 

Mural na zidovima Savičić potoka je drugi po redu u Budvi, u organizaciji iste fondacije.

 

"Počeli smo sa muralom u Dubovici, ali tada direktno učešće naših sugrađana nije moglo biti realizovano prvenstveno iz bezbjednosnih razloga. U međuvremenu, urađen je katalog površina i naredna oslikavanja murala će, kao i ovo, biti na mjestima gdje će svi zainteresovani građani upravo svojim učešćem dati doprinos".

 

 

Završnica akcije Eko- Festa zamišljena je putujućom izložbom fotografija i propratnim materijalom koja će biti održana u TQ Plazi, a kasnije će biti organizovana u školskim i kulturnim ustanovama koje budu željele da podrže projekat i motivišu budvansku javnost i mlade na slične akcije.

 

Realizaciju oslikavanja murala pomogli su vatrogasci, kao i radnici Komunalnog preduzeća Budva. Hranu za učesnike obezbijedila je Mega Market a lokalna Turistička organizacija se pobrinula za muzički dio programa.

 

 

 

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt