21.03.2018

Aleksandra Drecun - Aktivizam i volonterizam su moj izbor!

Aleksandra Drecun je učenica četvrtog razreda Srednje stručne škole u Cetinju,  predsjednica je Đačkog parlamenta, članica Unije srednjoškolaca Crne Gore i Upravnog odbora Omladinskog kluba Cetinje. Volonterka i koordinatorka nevladine organizacije “Nasa akcija”. Ove godine predstavljala je Uniju srednjoškolaca na značajnom projektu “Migration Integration” u Rumuniji i učestvovala na radionici “Building entrepreneurial mindsets“ u INTERA tehnološkom parku u Mostaru. Voli fotografiju, društvena je, komunikativna i aktivna.

 

Pripremila: Jasmina Bigović 

AKTIVIZAM I VOLONTERIZAM

 

Imala sam dosta slobodnog vremena i razmišljala kako da ga provedem na koristan i zanimljiv način. Sa drugaricom Martom Martinović iz Cetinja, uključila sam se u nekoliko nevladinih organizacija i ubrzo shvatila da su aktivizam i volonterizam moj pravi izbor. Više od godinu dana sam volonterka, a organizacija u kojoj sam se najvise pronašla je “Nasa akcija”. Članovi su nevjerovatni, veoma smo aktivni a direktorica Patricia Pobric se zalaže da imamo što kvalitetnije akcije.  

 

 

UNIJA SREDNJOŠKOLACA CRNE GORE

 

Članica sam Unije srednjoškolaca Crne Gore i oduševljena sam radom ove organizacije. Na žalost, ovo mi je prva i poslednja godina u Uniji. Četvrti sam razred srednje škole i sledeće godine gubim mandat. Oduvijek sam željela da budem njen član, ali da biste to postali morate biti izglasani od strane parlamenta. Ove godine postala sam predsjednica parlamenta, pa sam i delegat Unije. Veoma mi je drago što upoznajem ljude iz drugih gradova i što dijelimo stečena iskustva. Imala sam čast da predstavljam Uniju na značajnom projektu u Rumuniji “Migration Integration” koji je finansiran od strane Erasmus +. Teme o kojima smo diskutovali bile su migraciona politika, kretanje migranata, razumijevanje njihovog položaja i podizanje svijesti o ovom problemu. Države koje su učestvovale u ovom projektu su Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Turska i Grčka.

 

 

ĐAČKI PARLAMENT

 

Kao predsjednica Đačkog parlamenta, nastojim  da uspostavim saradnju sa ostalim školama u našem gradu, Gimnazijom i Srednjom likovnom skolom “Petar Lubarda”. Smatram da među učenicima pomenutih škola ne postoji povezanost, već naprotiv neka čudna odbojnost. Nastojaću da tu situaciju nekako poboljšam.

 

FOTOGRAFIJA

 

U pitanju je moja prva ljubav i hobi koji želim da usavršim. Nakon što sam sakupila novac i kupila profesionalni foto aparat, odlučila sam da se posvetim fotografiji. U junu prošle godine, učestvovala sam na izlozbi fotografija “Cetinjanke Cetinju” u Galeriji Matice crnogorske, ogranak Cetinje. Septembra prošle godine Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru organizovao je foto konkurs na temu “Kulturne i prirodne ljepote Crnogorskog primorja” . Od četrdeset i jednog učesnika i preko dvesta pristiglih fotografija, žiri je odlučio da moja fotografija uđe u uži krug i bude izložena u Pomorskom muzeju.

 

 

OMLADINSKI KLUB CETINJE

 

Članica sam Upravnog odbora Omladinskog kluba Cetinje. Pripala mi je uloga fotografa i grafickog dizajnera. Najdraži dizajn koji sam do sada uradila je predstavljanje učenika zajedničkom fotografijom i kratkim tekstom.

 

 

PLANOVI

 

Veoma sam vezana za umjetnost. Cilj mi je se ostvarim kao umjetnica. Nastojaću da upišem likovnu akademiju na Cetinju. Naravno, volonterizam i aktivizam će i dalje biti sastavni dio mog života.

 

 

KAKVA SAM JA

Veoma sam društvena, veliki prefekcionista, kreativna, brzo se uklapam u društvo i imam smisla za humor. Trudim se da uradim sve kako treba i da radim ono što volim.

 

 

ORGANIZACIJA

 

Mnogi mi govore da ne mogu biti na više strana, da zanemarujem školu i svoje obaveze. Međutim, meni nije teško da uskladim svoje vannastavne aktivnosti sa obavezama u školi. Od onih sam koji brzo uče i pamte, što mi omogućava da imam dosta slobodnog vremena koje želim da ispunim na kvalitetan način.

 

 

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt