03.05.2018

Aktivizmom za ljepši grad - Eko Fest Budva

Četiri organizacije za mlade okupiće svoje članove i volontere na lokaciji Savičića Potoka, prvog vikenda u maju povodom „Eko Festa Budva“ i tom prilikom urediće i očistiti prostor potoka i mosta, oslikati ga muralima uz brojne edukativne radionice i animacije mladih.

 

"Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi."

Sherry Anderson

Neprocjenjivost aktivacije mladih i njihovog doprinosa životnoj sredini, neformalnom obrazovanju, promjeni okoline u onoj mjeri koja je njima potrebna, prepoznata je još u martu kada je pokrenut sajam volonterizma pod nazivom „Napravi iskorak“ gdje su se okupile četiri organizacije za mlade oko zajedničkog cilja - napraviti iskorak, promijenu, akciju koja će uljepšati neki dio prostora Budve na kreativan, zabavan, poučan način i koja će biti u potpisu njih - mladih koji mjenjaju svijet.

 

Fondacija Budva, NVO Naša Akcija, NVO Sedma Sila Mladih, Omladinski Klub Budva sa TQ Plazom nastavljaju započeto 05. i 06. maja na lokaciji Savičića Potoka gdje će se prilično ruiniran prostor potoka i mosta očistiti, urediti muralima i različitim animacijama mladih, koji će tokom trajanja akcije "EKO FEST BUDVA" sprovesti od početka do kraja u koordinaciji sa pomenutim organizacijama.

 

"Riječ je o preko 200 metara kvadratnih betonske površine koja će biti oslikana kao i oba mosta, dok će zelene površine biti dodatno uređene participacijom volontera i učenika škola koji na svojim idejama zajedno sa profesorima rade već od marta mjeseca", navode organizatori projekta.

 

Svaka od organizacija sa svojim volonterima daće jednaki doprinos u pomenutim aktivnostima, i u tom smislu akcija će biti ispraćena kako terenskim radom/ slikanjem i čišćenjem, reciklažom tako i medijski u okviru organizovanih radionica.

 

Agenda plana aktivnosti 05./06.05.2018.

 

Participativni mural (subota i nedelja 09-12h u 17-20h)

 

Novinarska radionica- reporter sa terena (subota i nedelja 17-20h)

 

Reciklažna radionica- izrada djačkog kutka (subota i nedelja 09-12h i 17-20h)

 

Flash Mob i plesna tačka (subota 17-20h)

 

Predavanje- Čep za život lijep (subota 17h)

 

DJ party (subota i nedelja 17-20h)

 

 

Završnica akcije Eko Festa zamišljena je putujućom izložbom fotografija i propratnim materijalom koja će se sredinom maja mjeseca održati u TQ Plazi, a kasnije će biti organizovana u ostalim školskim i kulturnim ustanovama koje budu zainteresovane da ovaj projekat prezentuju i konačno motivišu budvansku javnost i neaktivirane mlade na sledećim projektima.

 

Projekat Eko Fest Budva osim uređenja prostora Savičića Potoka , ima za cilj da podstakne ovakve projekte i akcije na teritoriji Budvanske opštine koja masovnom urbanizacijom gubi zelene površine i prostor gdje bi mladi mogli da organizuju svoja „utočišta“ i u njima uživaju.

 

Osim konkretnog rada, trenutak povezivanja organizacija i saradnje mladih volontera iz različitih oblasti u kojima djeluju od krucijalne je važnosti za njihov razvoj i dopunjavanju neformalnog obrazovanja.  Iz tog razloga organizatori projekta pozivaju sve mlade koji nijesu aktivni u oblasti volonterizma da im se pridruže 05. i 06. maja i upoznaju se sa praksom volonterizma i prije svega druže sa svojim vršnjacima.

 

Saradnici na projektu „Eko Fest Bidva“  su Turistička organizacija Budve, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Eko škola „Danilo Kiš“ , Đački parlament SMŠ Danilo Kiš, DOO Klikovac, Restoran „Kužina“, hotel Palma Jaz. Oni će  shodno svojim djelatnostima doprinijeti realizovanju planiranih aktivnosti.

 

Naučnici su već pokazali da čin dobrovoljnog darivanja vašeg vremena i napora, sveobuhvatno popravlja vaše zdravlje, često ih preporučuju psiholozi i terapeuti kako bi mladi izgradili osjećaj važnosti i pripadnosti, i sama nagrada pomaganja drugima, okolini, je zapravo pomoć vlastitoj ličnosti da bude još jača i značajnija.

 

Budi promijena koju želiš da vidiš u svijetu!

Ako želiš da naučiš više o novinarstvu

Prijavi se za učešće u radionici

Kontakt